Ръстът на инфлацията ще неутрализира ръста на доходите. Това заяви категорично

...
Ръстът на инфлацията ще неутрализира ръста на доходите. Това заяви категорично
Коментари Харесай

Красен Станчев: Ръстът на инфлацията ще неутрализира ръста на доходите

Ръстът на инфлацията ще обезврежда растежа на приходите.  Това съобщи изрично пред БНР икономистът Красен Станчев.

" Да, чака се нов растеж на инфлацията.  Трудно е да се реши какъв брой. Вероятно хората с по-високи приходи няма да го усетят доста.... Очевидно през 2022 година ще порастват цените. Вероятно годишният ритъм на повишаване на инфлацията ще се резервира минимум до края на годината. Причините са доста - част от тях не са в България ", добави той.

Според него  в Бюджет 2022 прогнозата за инфлацията е подценена.

Икономистът акцентира, че от 10 години в България има дефицит на работна мощ :

" По статистика е 30%, а по проучвания на работодателите е 40%, което значи, че при всички случаи приходите порастват, което пък се потвърждава от статистиката от 2004-та година насам в България приходите порастват най-бързо в целия Европейски Съюз. Това се резервира и в години, когато има растеж на безработица и спад на стопанската система - като през 2009-а, 2010-а, 2020-а и половината от 2021 година ".

Доц. Красен Станчев изясни, че когато се усилват разноските, заплащанията през Национален осигурителен институт, и се усилват налозите върху труда през минималните осигурителни прагове - в действителност се понижават приходите:

" Ако има някакво нарастване през преразпределението, то ще бъде краткотрайно, тъй като всяко едно нарастване ще отиде още веднъж в цените. Т.е. растежът на инфлацията ще обезврежда растежа на приходите ".

Интервюто на Георги Марков с Красен Станчев в предаването ``Нещо повече " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР